Konstverk

Clara och Ove Brandels

John Bauer

 

Den högresta vackra ordenssalen med sin takhöjd av 8,10 m pryds på norra fondväggen av John Bauers muralmålning i ” Den helige Martin av Tours” utförd i al secco.

Vid nyåret 1913, under husets byggnation önskade Fastighets AB Midgårds styrelseordförande Carl Cullberg att någon form av utsmyckning skulle ske av fondväggen. I ett brev till Ragnar Östberg föreslår han något i stil med ”Den barmhärtige samariten”.  Ragnar Östberg rekommenderar konstnären John Bauer som bland annat vid den tiden var känd för sina illustrationer av Åhlén och Åkerlunds sagoböcker ”Bland tomtar och troll”.

De första skisserna visar några streckgubbar som man kan tolka som ” Den barmhärtige samariten”, men snart förändras skisserna och fram växer ”Den helige Martin av Tours”. Det här var naturligtvis en stor uppgift för John Bauer och under arbetet i sin ateljé vet vi att han hade problem att måla Martins armrörelse när han delar sin mantel. Skisserna visar hur han gjorde hela sekvenser av momentet innan han kände sig nöjd. Med de stora skisserna i bagaget kommer han i september 1913 till Nyköping och påbörjar arbetet.

Målningen föreställer Martin som enligt legenden var romersk officer under 300-talet. Han var förlagd till staden Amiens i Gallien, Frankrike. En dag när han rider ut ur staden möter han en naken tiggare. Martin håller in sin häst och delar manteln till tiggaren. På natten uppenbarar sig Kristus för honom iklädd ena mantelhalvan och uppmanar Martin att bli hans förkunnare.

Martin låter döpa sig och tar efter en tid avsked ur armén. Han får snart ett rykte som helbrägdagörare och när den gamle biskopen av Tours avlider väljer man Martin till ny biskop.

I sitt ämbete utbreder han kristendomen i Gallien och hans rykte som helbrägdagörare sprids. Efter sin död begravs han i staden Tours.

Det sägs att Bauer blev inspirerad till denna målning när han vid en studieresa besökte Siena i Italien.  Detta blev den enda muralmålning som han kom att göra under sitt liv. John Bauer (36 år gammal), hustrun Ester och treårige sonen Putte drunknade 1918 då ångaren Per Brahe förliste på Vättern.

Johan Bauers offert för att utföra målningen visade sig dock vara alltför dyr för att Midgård skulle ha råd med konstverket varför hela projektet var på väg att gå om intet. Tack vare att Ragnar Östberg stödde projektet genom att föreslå alternativa lösningar på utförandet och tack vare en privat donation av Carl Cullberg, kunde uppdraget efter omarbetning och prutning ges till John Bauer till en kostnad av 2 500 kronor, vilket var halva summan av den ursprungliga begärda.

Övre delen av trapphuset till sällskapslokalerna pryds av Clara och Ove Brandels akrylmålning ”Gemenskapens hem ”.

I samband med att hissen installerades i huset 1999 byggdes nya valv i bl.a. trapphallen till sällskapslokalerna. Här uppstod en väggyta lämplig för någon form av väggdekoration. Uppdraget gick till Ove och Clara Brandels.

Ove Brandels är född 1939 och uppvuxen i Helsingborg. Sin grundutbildning som keramiker fick han i Höganäs. 1968 flyttade Ove till Nyköping. Han är verksam som keramiker med egen verkstad i Enstaberga där han numera är bosatt.

Ove är representerad i flera offentliga sammanhang. Ove har egen hemsida: www.jove.se

Clara Brandels är textilkonstnär. Hon är född 1936 och uppvuxen i Finland och har en grundutbildning som textillärare. Clara kom till Sverige 1969 och är sedan 1971 gift med Ove. Hon har varit verksam som textillärare och bildlärare och har arbetat i sin egen ateljé som bildvävare. Clara är i dag representerad i flertalet offentliga sammanhang. Ove Brandels har själv i ett anförande uttryck sig så här om konstverket:

”Men så en dag kom jag att tänka på hur jag såg Odd Fellowrörelsen före min egen invigning. Och det var ju huset! Det vackra huset av Ragnar Östberg. Huset med alla de fina valven! Valven som man följde upp vid hissbygget och byggde nya valv. Och då slogs jag av tanken att måla ett valv i en stenmur, som en insynsbild till logens verksamheter. Muren som ett materialiserat fragment av det intellektuella byggnadsverk som vår orden vilar på. Med valv som minner om valven i vårt Odd Fellowhem. Kompositionen kom så småningom fram till dess högresta form, med en tydligt positiv utvecklingslinje upp åt höger – bildligt utryckande Ordens höga målsättningar, och i muren avtryck av några symboler som ekon av gradgivningarna. Därmed var idén om den yttre formen klar – återstod nu innehållet.”

 

Samtliga bilder på denna sida tillhör Midgård AB eller respektive fotograf. Är det någon bild ni behöver låna för publicering eller länkning så får ni vara vänliga och kontakta kontakt@oddfellowhusetnykoping.se